Food habits of the ocelot (Leopardus pardalis) in a lowland Atlantic Forest of southeastern Brazil

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The ocelot (Leopardus pardalis) has a diverse diet and contributes to the control of animal populations at intermediate trophic levels, acting as an effcient mesopredator. Here, we characterized the diet of L. pardalis in a remnant of lowland Atlantic Forest of southeastern Brazil, determining the species and the main prey items consumed (those with a percentage of occurrence [PO] ≥ 5%), as well as its trophic specialization. We characterized L. pardalis diet using 30 fecal samples collected in the Vale Natural Reserve (Linhares/ES), between October 2014 and September 2016. Forty-nine food items were identified and distributed into 14 taxa, half of which were recognized as main prey (Cuniculus paca, Dasypus spp., Didelphis aurita, Mazama spp., Nasua nasua, Salvator merianae, and Sapajus robustus; 81.6% of the consumed items). Mammals were the most consumed (PO = 83.7%), followed by Reptilia (12.2%) and Aves (4.1%). Medium-sized prey (1–15 kg) were the most representative (PO = 84.9%), followed by large (> 15 kg; 10.9%) and small prey (< 1 kg; 4.3%). The diet was generalist when considering the consumption of individual prey (niche breadth = 0.641), but specialized in mammals (0.197) and medium-sized prey (0.181). High consumption of medium-sized mammals represents a foraging optimization strategy, as this prey type may be more energetically profitable for L. pardalis. The importance of some prey changed over time, suggesting temporal variation in the diet of this predator. We provided new information about the diet of the species, including the consumption of large prey (brocket deer of the genus Mazama). The local maintenance of a wide variety of prey may contribute to the conservation of this population over time.


Hábitos alimentarios del ocelote (Leopardus pardalis) en el Bosque Atlántico del sureste de Brasil. El ocelote (Leopardus pardalis) tiene una dieta diversa, que contribuye al control de las poblaciones animales de niveles tróficos intermedios y es un mesodepredador eficiente. Caracterizamos la dieta de L. pardalis en un remanente de Bosque Atlántico del sureste de Brasil para determinar las especies consumidas, sus principales presas (aquellas con un porcentaje de ocurrencia [PO] ≥ 5%) y la especialización trófica a partir de 30 muestras fecales recolectadas en la Reserva Natural Vale (Linhares/ES), entre octubre de 2014 y septiembre de 2016. Se identificaron 49 ítems distribuidos en 14 taxones, la mitad de los cuales fueron presas principales (Cuniculus paca, Dasypus spp., Didelphis aurita, Mazama spp., Nasua nasua, Salvator merianae y Sapajus robustus; 81.6% de los ítems consumidos). Los mamíferos fueron las presas más consumidas (PO = 83.7%), seguido de Reptilia (12.2%) y Aves (4.1%). Las presas medianas (1–15 kg) fueron las más representativas (PO = 84.9%) y presentes en todas las muestras, seguidas de las presas grandes (> 15 kg; 10.9%) y las pequeñas (< 1 kg; 4.3%). La dieta fue generalista en el consumo de presas individuales (amplitud de nicho = 0.641), pero especializada en mamíferos (0.197) y presas medianas (0.181). El alto consumo de mamíferos medianos puede estar relacionado con el hecho de que pueden ser más energéticos para L. pardalis. Algunas presas cambiaron su importancia a lo largo del tiempo, lo que sugiere una variación temporal en la dieta. Proporcionamos nueva información sobre la dieta de la especie, que incluye el consumo de presas grandes (cérvidos del género Mazama). El mantenimiento local de una amplia variedad de presas puede contribuir a la conservación de esta población a lo largo del tiempo.

Graphical abstract for the article “Food habits of the ocelot (Leopardus pardalis) in a lowland Atlantic Forest of southeastern Brazil” (dos Santos et al., 2022)

Feeding habits of the maned wolf (Chrysocyon brachyurus) in the Brazilian Cerrado

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The maned wolf feeds mainly on fruits and small vertebrates. The diet of the maned wolf was studied at Águas Emendadas Ecological Station (AEES) through 328 faecal samples collected from November 1996 to August 1999. To evaluate the seasonal variation in food availability, the fruit phenology of the wolf’s fruit, the main food item in maned wolf’s diet, was monitored counting the fruits produced in 20 marked plants. Fructification phenology of fleshy fruit plants in the cerrado habitat of AEES was recorded monitoring five plots of 100 × 20 m, where the number of fruit producing species and individuals were recorded. The diet composition was 60% vegetal items and 40% animal ones. The wolf’s fruit, other fruits and small mammals were the most frequent consumed categories, but armadillos, wolf’s fruit, medium size mammals, and small mammals were the most important categories considering biomass. Maned wolves are generalist, with a broad diet, and consume most of the food items according to their availability. However, wolves are selective with regard to some food items, particularly the wolf’s fruit during the dry season.


Hábitos alimentarios del aguará guazú (Chrysocyon brachyurus) en el dominio del Cerrado, Brasil. El aguará guazú se alimenta principalmente de frutos y vertebrados pequeños. Si bien se ha obtenido mucha información acerca de la dieta del aguará guazú, datos sobre la ecología trófica de esta especie en reservas pequeñas del Cerrado son importantes para establecer estrategias de conservación. Se estudió la dieta del aguará guazú en la Estación Ecológica de Águas Emendadas (EEAE) a través de 328 muestras de heces colectadas entre noviembre de 1996 y agosto de 1999. Para evaluar la variación estacional en la disponibilidad de alimentos se analizó la fenología frutal de Solanum lycocarpum, el principal componente de la dieta de este cánido, contando los frutos producidos en 20 plantas marcadas. Se estudió la fenología de fructificación de plantas con frutos carnosos en el ambiente de Cerrado de la EEAE en cinco parcelas de 100 × 20 m, registrándose el número de especies productoras de frutos y sus individuos. La composición de la dieta fue de 60% de ítems vegetales y de 40% de ítems animales. Solanum lycocarpum, otros frutos y los micromamíferos fueron las categorías consumidas con mayor frecuencia, pero considerando la biomasa las categorías más importantes fueron los armadillos, el Solanum lycocarpum y los mamíferos medianos y pequeños. El aguará guazú es generalista, con una dieta amplia, consumiendo la mayor parte del alimento de acuerdo a su disponibilidad. Sin embargo, estos cánidos son selectivos al considerar algunos alimentos, particularmente el Solanum lycocarpum durante la estación seca.