Feeding ecology of the endangered huemul (Hippocamelus bisulcus) in Los Alerces National Park, Argentina

, ,

The huemul (Hippocamelus bisulcus) is one of the most endangered and less known neotropical deer. We evaluated its diet in Los Alerces National Park, Argentina. Botanical composition of the diet was studied seasonally using microhistological analysis of fecal samples. Twenty six of the 72 available plant species were recorded in the huemul diet. The annual diet was largely dominated by shrubs (mean + SE = 64.7 + 2.4%) and trees (28.1 + 2.4%). Forbs and grasses only represented 4.6 + 1.1% and 2.5 + 0.6%. The huemul predominantly fed on Nothofagus sp., Maytenus sp., Embothrium coccineum, Schinus patagonicus and Gaultheria mucronata. Diet composition changed significantly between warm-growing and cold-dormant periods. The annual niche breadth was low, indicating a diet concentrated on few species. The data obtained on huemul diet is consistent with the concentrate selector feeding strategy, as was suggested in similar studies for the species in other locations.


Ecología de la alimentación de Hippocamelus bisulcus en el Parque Nacional Los Alerces, Argentina. El huemul (Hippocamelus bisulcus) es uno de los ciervos neotropicales más amenazado y menos conocido. Evaluamos su dieta en el Parque Nacional Los Alerces, Argentina. La composición botánica de la dieta fue estudiada estacionalmente a través del análisis microhistológico de muestras fecales. Veintiséis de las 72 plantas disponibles fueron registradas en la dieta del huemul. Su dieta anual estuvo ampliamente dominada por arbustos (media + SE = 64.7 + 2.4%) y árboles (28.1 + 2.4%). Las hierbas y los pastos solo representaron el 4.6 + 1.1% y 2.5 + 0.6%. El huemul se alimentó predominantemente de Nothofagus sp., Maytenus sp., Embothrium coccineum, Schinus patagonicus y Gaultheria mucronata. La composición de la dieta cambió significativamente entre el período cálido de crecimiento y el frio de inactividad. La amplitud de nicho anual fue baja, indicando una dieta concentrada en unas pocas especies. Los datos obtenidos sobre la dieta de huemul son consistentes con la estrategia de alimentación denominada «concentrate selector», tal como fue sugerido en similares estudios desarrollados en otras localidades para esta especie.

Feeding habits of the maned wolf (Chrysocyon brachyurus) in the Brazilian Cerrado

, , , , , ,

The maned wolf feeds mainly on fruits and small vertebrates. The diet of the maned wolf was studied at Águas Emendadas Ecological Station (AEES) through 328 faecal samples collected from November 1996 to August 1999. To evaluate the seasonal variation in food availability, the fruit phenology of the wolf’s fruit, the main food item in maned wolf’s diet, was monitored counting the fruits produced in 20 marked plants. Fructification phenology of fleshy fruit plants in the cerrado habitat of AEES was recorded monitoring five plots of 100 × 20 m, where the number of fruit producing species and individuals were recorded. The diet composition was 60% vegetal items and 40% animal ones. The wolf’s fruit, other fruits and small mammals were the most frequent consumed categories, but armadillos, wolf’s fruit, medium size mammals, and small mammals were the most important categories considering biomass. Maned wolves are generalist, with a broad diet, and consume most of the food items according to their availability. However, wolves are selective with regard to some food items, particularly the wolf’s fruit during the dry season.


Hábitos alimentarios del aguará guazú (Chrysocyon brachyurus) en el dominio del Cerrado, Brasil. El aguará guazú se alimenta principalmente de frutos y vertebrados pequeños. Si bien se ha obtenido mucha información acerca de la dieta del aguará guazú, datos sobre la ecología trófica de esta especie en reservas pequeñas del Cerrado son importantes para establecer estrategias de conservación. Se estudió la dieta del aguará guazú en la Estación Ecológica de Águas Emendadas (EEAE) a través de 328 muestras de heces colectadas entre noviembre de 1996 y agosto de 1999. Para evaluar la variación estacional en la disponibilidad de alimentos se analizó la fenología frutal de Solanum lycocarpum, el principal componente de la dieta de este cánido, contando los frutos producidos en 20 plantas marcadas. Se estudió la fenología de fructificación de plantas con frutos carnosos en el ambiente de Cerrado de la EEAE en cinco parcelas de 100 × 20 m, registrándose el número de especies productoras de frutos y sus individuos. La composición de la dieta fue de 60% de ítems vegetales y de 40% de ítems animales. Solanum lycocarpum, otros frutos y los micromamíferos fueron las categorías consumidas con mayor frecuencia, pero considerando la biomasa las categorías más importantes fueron los armadillos, el Solanum lycocarpum y los mamíferos medianos y pequeños. El aguará guazú es generalista, con una dieta amplia, consumiendo la mayor parte del alimento de acuerdo a su disponibilidad. Sin embargo, estos cánidos son selectivos al considerar algunos alimentos, particularmente el Solanum lycocarpum durante la estación seca.