Dietary variation and reproductive status of Mormoops megalophylla (Chiroptera: Mormoopidae) in a cave of Northeastern Andes from Colombia

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Dietary studies of insectivorous bats are critical for a comprehensive analysis of their ecological role in pest control. Several factors including seasonality, reproductive status and sex may influence dietary specialization. However, data on insectivorous bat diet are scarce, especially in Mormoopidae family. Here, we analyzed the dietary variation of Mormoops megalophylla (Peters, 1864) between sexes, reproductive states and climatic seasons in Macaregua cave, located in Northeastern Andes of Colombia. We collected fecal samples and vaginal smears from 377 individuals. We assess differences between sexes in the frequency of insect consumption and we estimate dietary breadth in reproductive and non-reproductive bats. Mormoops megalophylla has a highly specialized diet, selecting primarily for Lepidoptera insects. There were no differences between sexes, but wider dietary breadth was found in reproductive bats in comparison to non-reproductive bats. Probably, the specialization on Lepidoptera insects is explained by the high amounts of caloric energy that these insects can offer. It was remarkable the upward trend in Lepidoptera consumption from reproductive bats during the wet season, when moths are available. By contrast, non-reproductive bats increased Lepidoptera consumption in the dry season, possibly to prepare for the next reproductive events. The analysis of diet over time suggests variations between climatic seasons and reproductive states; that is, when bats are reproductively active, they increase the amount of Lepidoptera consumption in the wet season to supply their energy requirements during reproduction. These results provide key information about the ecology of M. megalophylla in the northern part of its South American distribution.


Variación en la dieta y estado reproductivo de Mormoops megalophylla (Chiroptera: Mormoopidae) en una cueva del noreste de los Andes de Colombia. Los estudios de dieta en murciélagos insectívoros son fundamentales para un análisis exhaustivo de su papel en el control de plagas. Varios factores como la estacionalidad, el estado reproductivo y el sexo, pueden incidir en la especialización de la dieta. Sin embargo, información sobre la dieta en murciélagos insectívoros es escasa, especialmente en la familia Mormoopidae. Analizamos la variación en la dieta de Mormoops megalophylla (Peters, 1864) entre sexos, estados reproductivos y estaciones climáticas en la cueva Macaregua, en los Andes nororientales colombianos. Recolectamos muestras fecales y citologías vaginales de 377 individuos. Evaluamos las diferencias entre sexos en la frecuencia del consumo de insectos y estimamos la amplitud de dieta en murciélagos reproductivos y no reproductivos. Mormoops megalophylla presenta una dieta especializada en lepidópteros. No hubo diferencias entre sexos, pero hubo mayor amplitud de dieta en murciélagos reproductivos en comparación con los no reproductivos. La especialización en lepidópteros se puede explicar por las altas cantidades de energía que proveen estos insectos. Fue notable el incremento en el consumo de lepidópteros en murciélagos reproductivos durante la estación húmeda, que es cuando hay más polillas. Contrariamente, murciélagos no reproductivos aumentaron el consumo de lepidópteros en la estación seca, como preparación para futuros eventos reproductivos. El análisis de la dieta en el tiempo sugiere variaciones entre estaciones climáticas y estados reproductivos; individuos reproductivos consumen más lepidópteros en época húmeda supliendo sus requerimientos energéticos durante la reproducción. Estos resultados proporcionan información clave de la ecología de M. megalophylla en el norte de su distribución sudamericana.

Hábitos alimentarios del puma (Puma concolor) e incidencia de la depredación en la mortandad de guanacos (Lama guanicoe) en el noreste de la Patagonia

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En la Patagonia, las relaciones funcionales entre el puma y sus presas nativas se han modificado como consecuencia de la introducción de especies exóticas. Estudiamos los hábitos alimentarios de Puma concolor en el nordeste del Chubut durante un período de 3 años y encontramos que: (1) el guanaco, Lama guanicoe, fue la presa más importante en su dieta; (2) ante una reducción sustancial en la abundancia de ovinos, el puma respondió con una ampliación de su nicho trófico mediante la incorporación de presas de menor tamaño; y (3)  la depredación por pumas fue la principal causa de muerte de guanacos.


Feeding habits of the puma (Puma concolor) and the incidence of predation on guanaco (Lama guanicoe) mortality in northeastern Patagonia. In Patagonia, the functional relationships between pumas and their native prey species have been modified as a result of the introduction of exotics. We studied the feeding habits of Puma concolor in northeastern Chubut province during 3 years and found that (1) the native guanaco, Lama guanicoe, was the most important prey in the diet of pumas; (2) pumas expanded their trophic niche by incorporating smaller prey species to their diets after a substantial reduction in the abundance of the introduced sheep; and (3) puma predation was the main cause of guanaco mortality.